Scruton - Az értékalkotó közösségi tér
Sir Roger Scruton - Scruton az értékalkotó közösségi tér
Filozófiánk

Scruton, az értékalkotó
közösségi tér

Budapest belvárosában indítottuk el a Scruton közösségi teret, melynek első fizikai megvalósulása a Zoltán utca 10-ben megalkotott közösségi tér és kávézó, ezt követte a Scruton MCC és a Scruton V.P. végül pedig a Balaton partján a Scruton Pelso.

Fő célként tűztük ki a hagyományőrző és értéktisztelő, scrutoni értékrend megismertetését és értékalkotó továbbépítését. Arra vállalkozunk, hogy a konzervatív értékteremtést egy, a következő generációknak is vonzó módon és helyen mutassuk be, elsősorban intellektuális vitákon és kulturális eseményeken keresztül.

Közösségi terünk egy szellemi műhely, ahol célunk, hogy segítsünk válaszokat adni és utat mutatni, hogy a jelszavunk a „tudom, mit teszek” legyen, azáltal hogy tudást és értéket adunk programjainkon és szellemiségünkön keresztül. 

Névadónk, Sir Roger Scruton munkássága hűen tükrözi azt a konzervatív értékrendet és gondolatiságot, amely közösségi terünkre is igaz. Külön megtisztelő, hogy Sir Roger Scruton özvegye aktívan hozzájárul közösségi törekvéseinkhez, és tanácsokkal, Scruton személyes tárgyaival segíti a működésünket. 

Értékek

Közösség

Együtt építjük a közösséget: olvasunk, beszélgetünk, álmodunk és vitázunk. Inspirációnk forrása névadónk, Sir Roger Scruton filozófiai szellemisége. Közösségi értékrendünk középpontjában az otthon szeretete, a hagyományok tisztelete és a lokális szerepvállalás áll. Ezért missziónk, hogy teret adjunk olyan közösségi programoknak, előadásoknak és társadalmi kezdeményezéseknek, melyek hasonló értékeket képviselnek, amik középpontjában az intellektus, a kultúra ápolása és a fenntarthatóság tisztelete áll. 

Vitaestjeinken a szellemi párbaj minden esetben egymás kölcsönös tiszteletén alapszik. Célunk, hogy minél többféle nézőpontot megismertessünk a hallgatósággal, így szeretettel várunk mindenkit ezekre az alkalmakra – bővítsük közösen látóterünket, fejlesszük együtt a közösségünk szellemi életét!
Osztozz velünk a valódi értékek iránti szenvedélyünkben, látogass el rendezvényeinkre, ahol te magad is alkothatsz és gazdagodhatsz: új ismeretekkel, nézőpontokkal, szépséggel és kultúrával, vagy akár saját kezeddel készített kézműves tárgyakkal! Szellemi műhelyünkben a kivételes emberek és eszmék mellett az alkotás is teret kap.  Rendszeresen dolgozunk együtt helyi kisvállalkozókkal, művészekkel, így hozva közelebb közönségünkhöz a kreativitás szellemét, az alkotás örömét.

Nemzeti, népi és vallási ünnepeink hagyományait tisztelve rendszeresen azokhoz kapcsolódó, szezonális programokkal készülünk, hidat emelve ezzel a múlt és a jelen között, átmentve örökségünket a modern korba.


Kövesd programkínálatunkat weboldalunkon, közösségi média csatornáinkon, nehogy lemaradj izgalmas eseményeinkről!

Lokális megoldások

Fenntarthatóság

A belvárosban olvasgatnál egy specialty kávé és házi sütemény mellett? Kipróbálnál egy különleges teát? Netán egy finom ebédre, tartalmas reggelire vágysz? Este pedig beülnél barátaiddal egy finom vacsorára néhány pohár bor vagy koktél kíséretében? Nálunk minden napszakban megtalálod a kedvedre valót!

Scruton szellemisége nyomán hisszük, hogy a zöld és fenntartható világ elsősorban a magánkezdeményezéseken múlik. Mi is hiszünk a lokális megoldásokban: mindent megteszünk, hogy az ételek italok elkészítése közben, és a felszolgálás vagy a takarítás során minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Rendezvényeink során is figyelmet szentelünk a fenntartható gondolkodásmódnak: helyi kisvállalkozók mutatkoznak be nálunk: megismerheted munkáikat, üzeneteiket, és akár te magad is kipróbálhatod tudományukat.

Szellemi műhely

Tudásközpont

Szellemi műhelyünk nem lehetne teljes tudásközpontunk állandó bázisát nyújtó könyvtárunk nélkül. Fedezd fel Sir Roger Scruton és számos más kiemelkedő filozófus műveit és a konzervativizmus értékeit, névadónk művei, továbbá más szerzők (többek között Ablonczy Balázs, Apponyi Albert, Francis Fukuyama, Gyurgyák János, Nemeskürty István) írásain, könyvein keresztül, amelyek a helyszínen olvashatók. Szeretnénk elérhetőbbé tenni és közelebb hozni azt a tudást, amelyet ezek a művek is magukban hordoznak. 

Célunk, hogy bebizonyítsuk a fiatalok számára is, hogy a konzervatív gondolkodásmód nem maradi, sőt, sosem volt aktuálisabb, mint most, az individualizmus 21. századában. 

Az otthon, a haza, a kulturális örökség és a hagyományok szeretete, az élet és a fejlődés tisztelete a garancia a haladó és fenntartható társadalomra, arra, hogy akár egyéni szinten is a legtöbbet tehessük közvetlen és közvetett környezetünk fejlődéséért.

Mélyedj el helyben olvasható könyveinkben egy kávé vagy tea mellett, ismerj meg új gondolatokat és nézőpontokat! Indíts értékes eszmecseréket többi vendégünkkel, vegyél részt vitaestjeinken és ütköztesd álláspontodat másokkal! Célunk a szellemi, intellektuális tér tágítása, többféle szemlélet felfedezése és a vitakultúra felélesztése. Nyitottak vagyunk támogatásodra, újító meglátásaidra és konstruktív kritikáidra is! 

Bízunk benne, hogy a Scruton közösségi tér falai között kötött új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok gyümölcsözők lesznek!

Kultúra

A Scruton Közösségi Térben a tudás könnyen elérhető és értékes eszmecserékkel gazdagodhatsz. Ahol az ember mint történetmesélő lény jelen van, ahol anekdotákon és az egyetemes narratíván keresztül tudjuk a következő generációknak és egymásnak átadni a tapasztalatokat és a tudást. A mai felgyorsult társadalomban ez lehet a kulcs, hogy az individualizmussal szemben megtartsuk a hagyományok és kulturális értékek, a család, a lokális kisközösségek fontosságát.

Tekintsd meg kulturális programjaink széles palettáját a könyvbemutatóktól kezdve egészen a zenés borkóstolókig. Rendezvényeink között a kikapcsolódásra is alkalmas tematikus programok mellett a kulturális vagy gasztroélményeket keresők is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelőt, miközben közelebb kerülhetek a Sir Roger Scruton által fontosnak ítélt szellemi tanításokhoz. A polcokon lévő művekkel az egyetemes emberi kultúra értékeinek és a tudományos, szakmai és művészeti ismeretek széleskörű terjesztése a célunk.  

Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy egy új és különleges platformja és fóruma legyünk a tudományos, művészeti és közéleti vitáknak, ezért a Scrutonban a tudás megosztásának közösségformáló erejét kihasználva különböző eseményeken keresztül is lehetőség nyílik a fejlődésre, eszmecserére.  

A rendezvények, kiállítások során tehetséges, pályakezdő fiataloknak is szeretnénk teret és lehetőséget adni, hogy kibontakozhassanak. 

Asztalfoglalás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.