XIII. Leó pápa és a katolikus egyház társadalmi tanítása - Kötetbemutató

When

2023.12.12.    
18:00 - 19:30

Bookings

Bookings closed

Where

Scruton Belváros
Zoltán utca 10., Budapest, 1054

Event Type

Loading Map....

2021. szeptember 21-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpontjának újonnan alapított Vallás és Társadalom Kutatóintézete tudományos konferenciával ünnepelte a Rerum novarum enciklika 130. évfordulóját. XIII. Leó pápa a 19. század nagy problémáját, a munkáskérdés fontosságát felismerve adta ki az első szociális körlevelet 1891-ben, ezzel megnyitotta a keresztény szociális tanítás nagy jelentőségű dokumentumainak sorát. A Rerum novarum kezdetű enciklika lényegi fordulatot jelentett a munkáskérdés egyházi megközelítésében. A dokumentum bár valóban újszerű mint pápai megnyilatkozás és első a szociális enciklikák sorában, mégsem előzmények nélküli.

Jancsó András és Darabos Ádám szerkesztésében megjelent Rerum novarum 130: Tanulmányok az első szociális enciklikáról című kötet szerzői, ezt a több mint százharminc éves, folyamatosan megújuló hagyományt mutatják be és vizsgálják meg különböző – történeti, filozófiai, gazdasági és teológiai – megközelítésekből.

 

Tervezett program:

18:00 – Köszöntő: Prof. Dr. Ujházi Lóránd, az NKE EJKK Vallás és Társadalom Kutatóintézet vezetője

18:05 – A kötetet bemutatja: Dr. Nagypál Szabolcs, az MCC Jogi Iskola vezetője, az ELTE ÁJK oktatója

18:15 – A Rerum novarum és a katolikus egyház társadalmi tanításának jelentőség (kerekasztal-beszélgetés): Dr. Zachar Péter Krisztán, az NKE ÁNTK dékánhelyettese; Dr. Botos Máté, a PPKE BTK Politológia Tanszék vezetője. Moderátor: Darabos Ádám

A kötet a Ludovika Kiadó felületén megrendelhető, valamint a könyvbemutató ideje alatt is megvásárolható lesz: https://webshop.ludovika.hu/termek/konyvek/tarsadalomtudomany/rerum-novarum-130-tanulmanyok-az-elso-szocialis-enciklikarol/

Helyszín: 1054 Budapest, Zoltán u. 10.- Scruton Belváros
Időpont: 2023. 12.12. kedd, 18:00

A rendezvény ingyenes, de a korlátozott létszámra való tekintettel, kérjük előzetesen regisztráljon! A helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Vendégeinket kérjük, hogy programkezdés előtt legkésőbb 10-15 perccel érkezzenek meg!

Bookings

A foglalások erre az eseményre lezárva.

Asztalfoglalás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.