A szembenézés estéje - Hogyan kapcsolódik össze sors és művészet?

When

2023.12.04.    
16:00 - 17:30

Bookings

Bookings closed

Where

Scruton V.P.
Veres Pálné u. 12., Budapest , Pest , 1053

Event Type

Loading Map....

Drága Apu! Festetted, írtad, mesélted, de én csak most értem igazán. És, hogy más is értse, próbálom tovább mesélni. Mindig így kezdted: „Felvidékről menekültünk, egy szénásszekéren, az egész család, az éj leple alatt, még gyerek voltam, de nekem kellett megszerveznem a szökést…” (Baska Barbara)

Baska Barbara rendező-grafikus a napokban bemutatott Baska magyarul beszél című filmben és a kapcsolódó, azonos című, most megjelenő kötetben idézi meg festőművész édesapja, Baska József életének, menekülésének történetét 1947-ből. A háttér: 1947-ben a Szlovákiában élő magyarokat a Benes-dekrétumok következtében deportálták.

Ez várt Baska Józsefre és testvéreire, szüleire, de ők máshogy döntöttek: 1947 januárjában, mindenüket hátrahagyva Magyarországra menekültek. Baska Barbara most kisregény formában adja át Édesapja naplóját, hogy az ő szavai, amik őszintén világítottak egész életében – ezek a szavak meséljék el a szavakon túlit. „Miért is érezhetem azt, hogy ez nemcsak Apám és nagyszüleim története, hanem az enyém is? Mert ez az én „így jöttem” történetem is” – fogalmaz Baska Barbara.

A kötetbemutatón – ahol részleteket is vetítünk a filmből – történész és traumakutató vendégeinkkel elemezzük, miben mindannyiunk története mindez, és mit lehet kezdeni családi, sok évtizedes traumákkal? Miként segítség és a túlélés eszköze a művészet?

Résztvevők:
Juhász Anna irodalmár
Máthé Áron történész
Baska Barbara filmrendező
Dr. Ritter Andrea traumakutató

Helyszín: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 12. – Scruton V.P.
Időpont: 2023. 12. 04. hétfő, 16:00

A rendezvény ingyenes, de a korlátozott létszámra való tekintettel, kérjük előzetesen regisztráljon! A helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Vendégeinket kérjük, hogy programkezdés előtt legkésőbb 10-15 perccel érkezzenek meg!

Bookings

A foglalások erre az eseményre lezárva.

Reservations

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.