Roger Scruton Közéleti Akadémia - 2024/ 2025

Roger Scruton Közéleti Akadémia

Jelentkezz Te is a Roger Scruton Közéleti Akadémiára!

„A társadalmi életnek az egyesülés szabadságára kell épülnie, és fontos, hogy az utóbbit autonóm testületek védjék. Ezek segítségével az emberek szabadon, saját jellemüknek megfelelően fejlődhetnek, és a tevékenységüknek értelmet adó saját törekvéseket alakíthatnak ki.” (Roger Scruton)

A 2023-ban megalakult Hungarian Scruton Hub egy olyan nyílt, kreatív kutató és alkotó közösség, amely a néhai angol konzervatív filozófus, Sir Roger Scruton életművét, szellemi örökségét hivatott aktualizálni. 

Idén ősszel először kerül meghirdetésre a Roger Scruton Közéleti Akadémia, amely 18 és 30 év közötti, a közélet iránt nyitott, társadalmilag aktív fiatalok számára kínál exkluzív lehetőséget arra, hogy szakmájukban elismert mentoroktól  tanulhassanak személyes keretek között, valamint bővítsék ismereteiket informális keretek között. 

A hat hónapos program során a mentoráltak csoportmunka keretein belül egy lokális problémára vagy helyi szintű kezdeményezésre dolgoznak ki projekttervezet, olyan sikeres közéleti szereplők segítségével, akiknek a személyes élettapasztalata, szakértelme hozzájárulhat a mentoráltak szemlélet-formálásához, támogatásához. 

A projekt megvalósítása és a projektszemlélet elsajátítása mellett, a program részét képezik olyan közéleti és szakmai előadások, háttérbeszélgetések, amelyek névadónk gondolkodását teszik hozzáférhetővé a résztvevők számára. 

A résztvevők a program során:

  • személyes mentorálásban részesülnek havi egy személyes találkozó keretében;
  • közéleti és szakmai előadásokon, háttérbeszélgetésen vesznek részt havonta egy alkalommal;
  • egy projektet dolgoznak ki és valósítanak meg pénzügyi és szakmai támogatással hat hónapon keresztül;
  • két képzési hétvégén bővítik ismereteiket és fejleszthetik személyes készségeiket. 

A program 2024/2025-ös évadának mentorai:

  • Agócs Márton, az Aurevoir. zenekar énekes-gitárosa;
  • Deli Daniella, klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár;
  • Hajós Andrea, a Headway Consulting Kft. ügyvezető igazgatója;
  • Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület alapítója;
  • Wettstein Albert, a Munch ételmentő app alapítója

A mentorprogramba az alábbi felületen van lehetőség regisztrálni. A jelentkezéshez szükséges egy rövid önéletrajzot, valamint egy motivációs levelet mellékelni, amelyben a jelentkezőknek ki kell térniük arra, hogy milyen lokális problémák és helyi szintű kezdeményezések foglalkoztatják. 

Kreatív gondolkodáshoz néhány projektötlet példaként:

  • Tedd láthatóvá! – A projekt arra ösztönzi a fiatalokat, hogy egy művészeti projekt vagy kulturális program létrehozásával, hívják fel a figyelmet Kárpát-medence különböző tájegységeienek művészeti értékeire, kulturális kincseire. 
  • Juss haza! – A projekt célja, hogy egyaránt felhívja a fiatalok és döntéshozók figyelmét az agglomerációban és vidéken élő fiatalok éjszakai közlekedésének nehézségére, továbbá a biztonságos közlekedés kereteire.
  • Legyél támasz! – A projekt célja, hogy az egyedül élő idősek számára, a fiatalok segítséget nyújtsanak. A kezdeményezés az idősek elmagányosodása ellen lép fel, ösztönzi az idős emberekkel való beszélgetéseket, a generációk közötti kapcsolatfelvételt.
  • Applikáció inkubátor – A projekt célja, hogy olyan digitális megoldások megszületését segítse, amik elősegítik a helyi közösségek fejlődését és lokális kihívásokra kínálnak újszerű válaszokat.

A programhoz kapcsolódó főbb időpontok, határidők:

Jelentkezési időszak: 2024. október 22-től 2024. november 10-ig. 

Személyes beszélgetés: 2024. november 14. – 2024. november 15. 

Jelentkezők értesítése: 2024. november 18-ig

Programindító nap: 2024. november 23.

1. Képzési hétvége: 2025. január 31. – 2025. február 2.

2. Képzési hétvége: 2025. április 11 – 2025. április 13.

Programzáró nap: 2025. május 24.

Roger Scruton Közéleti Akadémia - 2024/ 2025

További hírek, érdekességek a Scruton világából

Leave a Reply

Reservations

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.