Visszatértek a piacra a lakásvásárlást halogatók

Január 18-án folytattuk a tavaly november elején megkezdett ingatlanpiaci beszélgetéseket, vendégünk ismét Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője és Korponai Levente a Money.hu üzletág vezetője voltak.

„2024 januárja erősen indult” – kezdte a beszélgetést Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint mondta, ezzel a tavalyi, kvázi posztapokaliptikus helyzet megszűnt, mert idén már csak jobb lehet a hazai lakóingatlanok piaca. Tavaly, 2023-ban ez előző (2022.) évhez képest 40 százalékkal kevesebb, nagyságrendileg 100-110 ezer adásvétel történt, azaz a vevők 40 százaléka eltűnt a piacról. A szakértő elmondta, az év legvégén, december 28-án indult be dinamikusan az érdeklődés. Ehhez hozzájárult, hogy január 1-től  lényegesen jobb a lakáshitelek piaca, a kamatok az egy évvel korábbihoz képest lefeleződtek. Továbbá kiderültek a CSOK Plusz részletei, így a lakásvásárlást halasztók visszatértek a piacra. Balogh rövid makro-helyzetelemzését, és a vázlatos prognózisát a hitelszakértő is alátámasztotta.

„Ezt a keresletet a hitelezési oldalról is ugyanúgy érezzük.” Korponai Levente a Money.hu üzletág vezetője rávilágított, hogy jó két évtizede a lakásvásárlás és a banki kölcsön kéz a kézben jár, mivel a tranzakciók nagy részét még mindig hitelből fedezik a vevők. Sőt, hitelezési oldalon már a CSOK Plusz bejelentése után, a részletszabályok megjelenése előtt megugrott az érdeklődés a hitelközvetítőknél, a bankoknál.

CSOK Plusz KISOKOS
A CSOK Plusz a 2024 január 1-el megszűnt CSOK helyébe lépett. A CSOK Plusz 15, 30 vagy 50 millió forint összegű kamat-támogatott hitel felvételét teszi lehetővé. A kölcsön tőkerésze a bevállalt második és harmadik gyermek megszületése után 10 millió forinttal csökken. A kedvezményes kamat legfeljebb 3% lehet, az igénylés teljes költsége pedig nem lehet több 300.000 forintnál.
Ezáltal megindulhat a bankok versenye a CSOK Pluszos ügyfelekért. A hitelek megengedett időtartama 10-25 év. Természetesen a házaspároknak hitelképeseknek kell lenniük, és nem mindegy, hogy mekkora lakást szeretnének. A CSOK Plusz az ország egész területén igényelhető az első közös ingatlan megvásrlásához, vagy nagyobb lakásba költözéshez, esetleg a meglévő bővítéséhez. Fontos kitétel, hogy már rendelkezniük kell gyerekkel, tehát a CSOK Plusz egy családtámogató hitel 41 év alatti nőknek, 2 év türelmi időszakkal.

A jelenlegi helyzetben egy üzletet átlagosan 3 hónap alatt kötnek meg. A lakáskeresés és a hitel lehetőségek felmérése után jön a szerződés, előszerződés, banki- és egyéb eljárások. Már most borítékolható, hogy a legtöbb eladás tavasszal lesz. Az a bizonyos 40 százaléknyi vevő a pénzével együtt tűnt el, mivel megugrott az állampapírban „landoló” összegek aránya. Ezeket részben lehet pótolni, a tavalyinál jóval kedvezőbb kamatozású kölcsönökkel.

Ami a lakásárakat illeti, nem valószínű jelentős emelkedés. Jelenleg a lakásvásárlók vannak pozícióban. A négyzetméter-árban gondolkodók továbbra is 950 ezer Ft/nm vételárral kalkulálhatnak.

Természetesen vannak olyan területei az országnak, mint például a nyugat-dunántúli és észak-alföldi régió, ahol 5 százalékot emelkedtek az árak, és ha a befektetések folytatódnak, azt az árak is követni fogják.

Egy másik tényező, ami pregnáns különbséget mutathat azonos alapterületű lakóingatlanok árában az, hogy használt vagy új építésű ingatlanról beszélünk-e. A használt ingatlanok ára tavaly enyhe lejtmenetben volt, idén már emelkedik. A új és újszerű lakások árai mindig magasabbak. Ám az említett lekötött pénzek, és a Budapesten eleve 35 százalékkal olcsóbb használt lakások bőséges kínálata miatt a vásárlási kedv az utóbbiak felé fog realizálódni.

Balogh azt is hozzátette, hogy a CSOK Pluszos vevők elvétve engedhetnek meg maguknak egy újszerű ingatlant. Ez a tény a beruházókat hozza majd nehéz helyzetbe. Idén ők fognak halasztani befektetéseket, illetve nem igazán emelhetnek árakat. A drágább ingatanok eladásának esetleges külföldi vásárlók megjelenése adhat löketet.

Mindkét meghívott szakértő egyet értett abban, hogy összességében a  jelenlegi hazai lakóingatlan-piacot a az alacsonyabb THM-mel rendelkező hitelek és a CSOK Plusz mobilizálja, valamint ezer apróság élénkítheti még (külföldiek vásárlása, termelői beruházások, piaci hitelkamatok, egyedi kamatok, MNB alapkamat döntése stb.)

Azt tudtad, hogy lakóingatlanok viszonylatában 2024 elején

  • Budapest még mindig a legolcsóbb a fővárosok regionális és nyugat-európai összehasonlításában?
  • tavaly decemberben került piacra a Magyarországon az eddigi legdrágább épület, egy luxus színvonalúan felújított kastély Szombathelyen 30 millió euróért?
  • a forint-euro árfolyam változása minden előrejelzést boríthat?
  • a lakóingatlanpiacok lokálisak, nem összahasonlíthatók más országok kínálatával?
  • nagy növekedési lehetőség a vidéki városokban van?
  • az MNB számításai szerint a CSOK Plusz 300-350 milliárd forintnyi kihelyezést indukál, és átlagosan két gyermeket vállalnak majd be a párok?
  • több mint 370 ezer, önerő nélkül eladott lakásnégyzetméter, és alsó hangon is 7400 50 nm-es CSOK Pluszos lakás eladását jelenti?
  • ennek ellenére 10-15 ezer CSOK Plusz igényléssel számolnak?
  • a CSOK Plusz kisebbre szabta a piacot, de a kedvezményezettek sokkal több juttatást vehetnek majd igénybe?
  • a babaváró hitel piaca zsugorodni fog a házaspárok korának korlátozása miatt?
  • a CSOK Plusz és a babaváró hitel nem ugyanaz?
  • január 1-vel 10 százalékos önrésszel is felvehetnek lakáshitelt első otthonukhoz azok, akik a hitelkérelem benyújtásának napjáig nem töltötték be a 41. életévüket?
  • a CSOK Plusz és a 10 százalékos önerős hitel összehangolható?

Vélemény, hozzászólás?

Asztalfoglalás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.