konzervativizmusról beszélgettek a résztvevők, ahol James Orr és Hörcher Ferenc tartották a vitaindító előadásokat

„Teljesen megváltozott a véleményem a konzervativizmusról”

Nagy sikerrel zárult az első Budapest Scruton Seminar

Június 26-30. között rendeztük meg hagyományteremtő céllal az első Budapest Scruton Seminart. A nyári egyetem a nemrég megalapított Scruton Hub gondozásában valósult meg. A műhely célja, hogy névadónk, Sir Roger Scruton szellemi örökségét ápolja, valamint művei újabb munkák születését, és termékeny diskurzusokat inspiráljanak. 

Az egyhetes szeminárium minden érdeklődő előtt nyitott volt, a résztvevők a benyújtott pályázati anyaguk szakmai színvonala alapján kerültek kiválasztásra. A diákok különböző országokból érkeztek Budapestre, hogy megismerjék a scrutoni gondolatvilágot, mely nem csak a konzervatív filozófiára, de a művészetekre, zenére, esztétikára is kiterjed. A szakmai programok tematikája is e szerint alakult. 

A szemináriumról részletesen

A hétfői ünnepélyes megnyitón a filozófus özvegye, Sophie Scruton, valamint a nyári egyetem főszervezője, Windhager Ákos és tudományos tanácsadója, Hörcher Ferenc tartottak köszöntőt. Ezután a nap témájáról, a konzervativizmusról beszélgettek a résztvevők, ahol James Orr és Hörcher Ferenc tartották a vitaindító előadásokat. A nap díszvacsorával zárult, ahol szerepet kapott a zene is: a Hegymegett zenekar ismertette meg vendégeinkkel a tradicionális magyar dallamokat.

A második nap a „Vallások és eszmék” címet viselte. Előadóink között köszönthettük Demeter Tamást, Speidl Biankát, Mikolaj Slawkowski-Rode-ot és Mezei Balázst. Prezentációik után a résztvevők lehetőséget kaptak, hogy a hallottakat tovább gondolva megtartsák saját előadásukat.

A szerdai nap tematikája az „Élet” nevet kapta, hiszen Stephen Sholl előadása után maga Sophie Scruton mesélt a filozófus által alapított farmról, amit ma is az angol konzervatív gondolkodók egyik jelentős találkozási pontjaként tarthatunk számon, ahol évente megrendezik a Scrutopia című nyári egyetemet. A szakmai programok után vendégeinkkel és diákjainkkal legújabb közösségi terünkhöz, a révfülöpi Scruton Pelsohoz utaztunk.

A negyedik nap a „Politika” címmel, valamint Roman Joch, Daniel Pitt, Egedy Gergely és Falusi Márton prezentációival folytatódott. A diákok ezen a napon is lehetőséget kaptak saját véleményük ismertetésére és gondolataik kifejtésére. A tartalmas nap borkóstolóval zárult.

Az utolsó nap a „Kultúra” jegyében telt. Vendégeink Andy Hamilton, David Matthews, Marek Matraszek és John O’Sullivan voltak. Előadásaik után vendégeink és résztvevőink egy-egy zárógondolattal búcsúztak. A diákok között volt, aki így foglalta össze a nyári egyetemen töltött időt: „Bár a hét elején nem sokat tudtam Scrutonról és a konzervativizmusról, meg kell mondjam, hogy mára teljesen máshogy látom őket és a világot. Sorsfordító gondolatokkal gazdagotam.”

Vélemény, hozzászólás?

Asztalfoglalás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.