Scruton dialóg - események /Változó világ, változó egyház?

Változó világ, változó egyház?

A Scruton MCC-ben megrendezett panelbeszélgetésen a katolikus, a református és a zsidó egyház egy-egy vezetője beszélgetett arról, hogyan kell alkalmazkodnia az egyháznak a 21. század új ideológiai áramlataihoz és hogyan kell változtatnia saját narratíváján.

Az egyház nem egy civil szervezet, vagy egy egyesület, amely megfelel a saját környezetének, hanem az Isten által elhívottak, vagyis a szentek közössége – mondta Pásztor Dániel református püspök. Ezért szerinte az egyház nem az embereké, hanem az Istené, így akiket ő az egyházba helyezett, meg kell felelniük a küldetésüknek. Emlékeztetett: Luther felismerése épp az volt, hogy vissza kell térni a gyökerekhez, amely egy változó világban egy konzervatív magatartás volt.

Köves Slomó vezető rabbi úgy fogalmazott: az egyház lényege, hogy változnia kell, de nem egységében, inkább előírásaiban kell reagálnia a változásokra.

Udvardy György római katolikus veszprémi érsek szerint a változás a növekedés és a fejlődés az élet része, vagyis meg kell vizsgálni, hogy mit jelent a változás, mert az jó és rossz is lehet. Hangsúlyozta: amikor változik a világ, akkor maga az ember változik, az egyén és a közösség is, és ez az egyén felelősségét is jelenti. Hozzátette: a keresztény embernek az a feladata, hogy a fejlődéssel ne csak saját maga, hanem a közösség hasznára is váljon.

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/11/valtozo-vilag-valtozo-egyhaz

Vélemény, hozzászólás?

Asztalfoglalás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.