Rákay Philip a Scruton közösségi tér vendégeként

Kávézz és kérdezz! – Rákay Philip a Scruton BELVÁROS vendége volt

A Scruton BELVÁROSBAN megrendezett Kávézz és kérdezz! sorozatunk vendégeként, kommunikációs pályája kezdetéről mesélt az est elején Rákay Philip. Mint elmondta: „az 1990-es évek elején – amikor a helyi televíziók bontogatták a szárnyukat – kerültem a szekszárdi városi televízióhoz, ahol rövid betanulás után kezdtem el riportokat készíteni. Kis stábokkal dolgoztunk, ezáltal könnyen meg lehetett tanulni a szakma csínját-bínját. Hozzátette: „ez egy rövid időszak volt, hiszen másfél év múlva jelentkeztem, majd megnyertem az MTV Műsorvezető kerestetik című vetélkedőjét, akkor, 1992-ben felköltöztem Budapestre és azóta itt élek”.

Rákay Philip a 90-es évek közepén a Top TV nevű, első magyar zenei televíziónál dolgozott, közben a Juventus Rádióban is vezetett műsort, majd 1997-ben egyik alapítója volt a Z+ magyar zenecsatornának.

A médiaszakember beszélt élete nagy fordulópontjáról, 2002-ről, amikor április 13-án elvállalta a Fidesz-nagygyűlés moderátori szerepkörét, ahol „a felépített médiakarrierem gyakorlatilag véget ért, aztán másképp persze újraindult”. Akkoriban a Z+-ban és a Magyar Televízióban dolgozott, „ahonnan természetesen azonnal kirúgtak, miközben – szoktam mondani – mégsem a Ku Klux Klán nagygyűlését, hanem az éppen regnáló miniszterelnök nagygyűlését vezettem le”.

„2002 nyarán heten-nyolcan ültünk annál az asztalnál, ahol kitaláltuk és gyakorlatilag megalapítottuk a Hír TV-t”. A kommunikációs szakember később polgári köröket szervezett, százötven részes történelmi műsort készített (Szabadság tér ’89, Szabadság tér ’56) vagy épp ingatlanfejlesztő céget alapított, hozzátéve: állami szerződések nélkül is lehet sikeres az ember.

Sal Endre kérdésére, miszerint idézőjelben miért szeretik őt olyan sokan, Rákay Philip kifejtette az őt nem kedvelőkkel kapcsolatban: „az fáj nekik egy ideje, hogy nagyon hangosan és elég látványos eszközökkel – lásd az a bizonyos Facebook-oldal és a Megafon felépítése – álltam bele abba a kampányba, ami persze politikai, de igazából a meggyőződésemről és értékrendemről szól.”

Az Aranybulla című sorozattal, valamint a sorozatot ért kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „ha visszanézi az ember az elmúlt két hét írásait és az azokból áradó tömény gyűlöletet és lejárató szándékot, még azt hihetné, hogy valami főbenjáró vétséget követett el, miközben csak annyi történt, hogy a négyből egyik társproducere voltam annak a sorozatnak, amely egy edukációs céllal készült dokumentum sorozat”. Rákay Philip szerint a sorozatot érő kritikák túlnyomó többsége nem esztétikai ítélet, hanem személyét érintő támadások, ami méltatlan, hozzátéve: „ha lehet, hagyjuk ki a képletből II. Andrást meg azt a kétszáz embert, akik ezen a filmen dolgoztak”.

„Ahogy történt és ahogy történhetett volna” – ezzel a felirattal kezdődik majd a Most vagy soha! című Petőfi-film, amelynek írója és producere is a médiaszakember. A készülő filmről elmondta: a  filmben a dokumentált történelmi események és szereplők mellett lesznek fikciós történetszálak is. A filmet várhatóan 2024 tavaszán mutatják be.

ESEMÉNYEINK

Fedezd fel a Scruton közösségi tér élettel teli eseményeit és élvezd az egyedülálló élményt! Csatlakozzon hozzánk és vegyél részt a legfrissebb programjainkon és rendezvényeinken!

Vélemény, hozzászólás?

Asztalfoglalás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.