Hírek

2022.12.02. 12:35

Áder János járt a Scruton V.P.-ben

Az elmúlt időszakban válságok sorozatával kellett szembenéznünk: először koronavírus-járvány, majd háború és aszály sújtotta a világot. Azzal kapcsolatban, hogyan hatottak ezek a válságok a klímapolitikai kérdésekre, messzebb kerültünk-e a kitűzött klímapolitikai céloktól, Áder János azt mondta: most úgy tűnik, a vállalások teljesítésétől globálisan messzebb vagyunk, mint hét éve.

A volt köztársasági elnök nem tartja a cselekvés legfőbb módjának az éves klímakonferenciákat, mert szerinte az azokon ismertetett, elfogadott tervek nem valósulnak meg maradéktalanul. Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a Scruton V.P.-ben kérdezte Áder Jánost, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítóját – az ENSZ 27. klímavédelmi konferenciájával összefüggésben – a globálisan és lokálisan megvalósult eredményekről, illetve célokról.

„Magyarország ugyan nem sokat nyom a latba az összkibocsátás szempontjából, ami nálunk 0,14 százalékot tesz ki, de örvendetes, hogy a Föld azon 21 országa közé tartozunk, amelyek a kilencvenes évek óta csökkentették a légszennyezés mértékét” – mondta el a volt köztársasági elnök.

Hangsúlyozta, hogy az egész világon fontos átállni a zöldenergiára, de az ipari nagyhatalmaknak jóval nagyobb felelősségük van a már érzékelhető klímaváltozás tekintetében. A világ összkibocsátásának csak tíz százalékáért felelős Európa, eközben a G20 államai 24 ezer kilométernyi olaj- és gázvezetéket építenek ki, amelynek megtérülési ideje 20-25 év, ebből adódóan nem úgy tűnik, hogy ezek az országok valóban a klímacélok teljesítésére törekszenek.

Áder János a beszélgetés során megjegyezte, hogy nem szabad mindig csak a negatívumokat megemlíteni az éghajlatváltozással kapcsolatban, mert vannak előrelépések a fenntarthatóság területén. „Az is nemzetközi összefogás eredménye, hogy sikerült megállítani az ózonréteg elvékonyodását anélkül, hogy az ipari átállás recessziót vagy elbocsátásokat vonzott volna magával.

Áder János elmondta, hogy alapítványuk kiemelten foglalkozik a hazai vizek megóvásával: egy általuk összehívott szakértői csoport olyan javaslatcsomagot állított össze a Velencei-tó vízpótlására, amit hamarosan a kormány elé terjesztenek. A Tisza állandó műanyag-szennyezésével kapcsolatban Áder János elmondta: „Három évvel ezelőtt Vásárosnaménynál átadtunk egy francia mintára, magyar mérnökök által épített olyan gépsort, ami a PET-palackokat kiszűri és kiemeli a vízből, ezek pedig később újrahasznosításra kerülnek. Hasonló berendezéseket szeretnénk majd más folyószakaszokra is telepíteni”.

Forrás: Index

https://index.hu/belfold/2022/11/15/ader-janos-kek-bolygo-alapitvany-klimacsucs-fenntarthatosag-scruton/