Hírek

2021.08.04. 17:15

„A Hegy, a szent hely”

Második alkalommal látogatott el a Scruton Közösségi Térbe Tarsoly Róbert, a Dóka Éva pincészet egyik alapítója és borásza. Az estek során nem csak a pohara, de lelke is megtelt a vendégeknek, hiszen a kiváló zalai borok mellé remek történeteket is kínált a borász.

A nyári hőség ellenére jól döntött, aki Budapesten maradt és ellátogatott a Scrutonba július 8. és 28-án a rendezvényekre.  A zalaszentgróti Dóka Éva pincészet borai remek felfrissülést nyújtottak, a résztvevők pedig jobban megismerhették a régió szőlőit és kultúráját. Mindeközben a vidékről élő sztereotípiákat is sikerült lerombolnia Róbertnek, hiszen bebizonyította, hogy igazán minőségi és értékes borok termelhetők szőlődombjaikon. Vagy ahogy a helyiek látják, hegyeiken. „A zalai ember szent helye: a hegy, ami ugye domb. Nem akar több lenni, csak ami: szép, küzdelmes munka gyümölcse.” – vallják az alapítók.

Az estek során egy hat-hat tételből álló sort kóstolhattak végig az érdeklődök, melyek mind a Pincészet saját termékei. A vállalkozás valódi szerelemből született. Éva és Róbert egymás-, valamint szőlő iránti szeretetük gyümölcseként jött létre a borászat, amit Zala egyik kincsének tekinthetünk. A családi vállalkozás elkötelezett a helyi értékek és tradíciók őrzése mellett, melyet a közösségükért végzett munkájuk is bizonyít. A hagyományok mellett azonban az innovatív gondolkodás és folytonos megújulás is nagy hangsúlyt kap. Már akkor is kékszőlőt telepített a család, amikor még egyáltalán nem volt hagyománya a vörösbornak a régióban.

A kóstoló során különlegesebb és klasszikusnak mondható borok is terítékre kerültek, melyekből a teljesség igénye nélkül csak néhányat emelnénk ki. A 2020-as évjáratú Muscatello könnyed eleganciájával és frissességével kiváló nyitánya volt a nyári estnek, valamint jó házasítása a sárgamuskotálynak és a „bolondos buborékoknak”.

A tavalyi évjáratú „Robi a Hegyről” remek ötvözete a vidék jellegzetes összetevőinek: olaszrizling, furmint, hárslevelű, illetve pátria. És persze Robi.

Zárásként megbizonyosodhattunk róla, hogy a „fehérboros borvidékként” elhíresült területen is van létjogosultsága a kékszőlőnek. A ’16-os Cabernet barrique méltó lezárása volt Zala képzeletbeli bebarangolásának. Az est végére pedig a vendégek is garantáltan a borvidék szerelmesei lettek.

A Scruton Közösségi Tér rendszeresen megrendezésre kerülő borkóstolóin ehhez hasonló, remek élményben lehet része a látogatóknak minden alkalommal. A további programok megtalálhatóak a Facebook oldalukon.