Hírek

2021.07.16. 12:30

Ex libris meis

Egy -egy könyv hovatartozásának dokumentálására már a kézzel írott kódexek idejében is volt igény, ami a könyvnyomtatás elterjedése után csak fokozódott. Ekkoriban a tulajdonos egyszerűen ex libris meis… (az én könyveim közül való) bejegyzéssel látta el könyveit.

A sokszorosított grafikai eljárással készült, egyedi művészi nyomatok fénykorukat a 16. században élték. Magyar könyvgyűjtemények között Mátyás király Corvináin találhatunk super ex libriseket. A 16. században a németalföldi Dürer és Beham készített elsőnek magyar vonatkozású ex librist, méghozzá Hans Teilnkes pozsonyi polgár számára, kis cédula formájában.

A 19-20. század fordulóján kiteljesedő szecesszió újra divatba hozta az ex librist. A 20. század folyamán hazánkban is gyűjtő egyesületek alakultak. Az elmúlt évtizedekben pecsét lenyomatok formájában találkozhatunk ex librisekkel.

Teljes könyvtárunk ex libris-el való ellátása elsőre nagy falatnak tűnhet, ezért kezdjük egyedi pecsét tervezésével, legyártásával. Szorgosan jelölgessük az újonnan megvásárolt könyveinket, éppen kezünkbe akadó példányokat. A teljes könyvállomány pecsételése kiváló családi program is lehet.